NORDIQ-Nutrition-Logo

Zgodovina liofilizacije

Liofilizacija je bila razvita v 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko so ugotovili, da je organske snovi mogoče predelati in skladiščiti dlje časa. Med drugo svetovno vojno so bili biološki izdelki liofilizirani, da so zagotovili svežino in stabilnost. Ko se je v poznih 60-ih letih začela vesoljska doba, je NASA izvedla obsežne raziskave te tehnologije. Ugotovili so, da je liofilizacija vznemirljiva rešitev za prehrano astronavtov. Tudi danes so liofilizirani izdelki še vedno nenadomestljiv vir njihove prehrane.

V Nordiq Nutrition so izjemno naklonjeni sveže zamrznjenim in sušenim sestavinam zaradi njihove visoke gostote hranil. Rezultat so najčistejša in učinkovita prehranska dopolnila z veliko dodane vrednosti za uporabnika.

Postopek svežega liofiliziranja

Pri liofilizaciji izhlapi le voda. To pomeni, da so v v posušenem materialu vse dragocene rastlinske sestavine nedotaknjene. Da bi ohranili svežino, se sušenje zaključi v dveh fazah, pri čemer nastane snov z izjemno nizko vsebnostjo vode, a bogata s fitohranili. Verjamemo, da je sveže zamrznjeno sušenje najnežnejši način za ohranitev odličnih lastnosti rastlin, ki jih uporabljamo.

Šest stopenj sveže liofilizacije:

1. SVEŽ PRIDELEK

Gojene rastline so skrbno požete.


2. LIOFILIZACIJA

Sveže rastline z napravo za liofilizacijo hitro zamrznejo pri temperaturi -200°C. Ta postopek se ponovi dvakrat.

3. SUBLIMACIJA

Zamrznjena voda se spremeni neposredno v plin; postopek, znan kot sublimacija, ohrani v rastlini vse dobrodejne lastnosti.

4. HLADNO MLETJE

Rastlinski material na drobno zmeljejo z nežno tehniko krio (hladnega) mletja.

5. MEŠANJE

Sveže posušene rastline skrbno vmešajo z bioaktivnimi vitamini, minerali in kofaktorji, da dobijo končne izdelke.

6. SHRANJEVANJE

Izdelke skrbno shranijo, da ohranijo celovitost hranil in so zaščiteni pred svetlobo, vlago in  oksidacijo.