Prepoznate pomanjkanje vitaminov B?

Poznate možne simptome pomanjkanja vitaminov skupine B? To so kronična utrujenost, izčrpanost, slabokrvnost, okvare živčevja, težave s kožo, lasmi in nohti ter celo poslabšano mentalno zdravje. A vitamini B so odgovorni še za veliko več. Z njimi so lahko povezane tudi resne bolezni kot je rak, Alzheimer in bolezni srca.

Prehranski svetovalec, Andrej Rantaša, opozarja predvsem na različne oblike vitamina B12 v prehranskih dopolnilih. Ker si niso vse oblike B12 enake, še manj pa enako kakovostne.

»V prehranskih dopolnilih praviloma najdemo 2 obliki vitamina B12:

– cianokobalamin

– metilkobalamin

CIANOKOBALAMIN

CIANOKOBALAMIN je neaktivna oblika vitamina B12 in ga najdemo v večini prehranskih dopolnil, saj gre za precej cenejšo obliko.

METILKOBALAMIN

METILKOBALAMIN pa je kakovostnejša, aktivna oblika vitamina B12, ki pa je sicer tudi dražja. A nekatere novejše raziskave kažejo na občutne prednosti aktivne oblike vitamina B12. Še posebej pa pri ljudeh, ki imajo težave z metilacijo. To obliko B12 najdemo recimo v izdelku NORDIQ Nutrition B-complex ali v izdelku NORDIQ Nutrition Multi Nutrient. 

KAJ JE METILACIJA?

Preprosto povedano, metilacija ščiti naš DNK, kar je nujno za zdravje. Ko pride do mutacij v DNK, se poveča tveganje za nastanek bolezni. Na primer povečano tveganje za raka. Metilirani vitamini B, vključno z metilkobalaminom (B12) ter folno kislino (B9), pomagajo ščititi DNK tako, da svoje metilne skupine daruje citozinu – eni od štirih nukleinskih kislin, ki sestavljajo DNK.

Metilacija pomaga telesu razstrupiti homocistein; to je aminokislina, ki je povezana s srčnimi boleznimi.

Metilacija igra pomembno vlogo tudi pri sintezi nevrotransmiterjev, kot sta serotonin in norepinefrin, ter hormonov, vključno z melatoninom in estrogenom. Prav tako igra vlogo pri odzivu na stres in na delovanje imunskih celic.

Nordiq B-complex in Multi Nutrient zagotavljata vitamine B, pripravljene za metiliacijo.

Na podlagi različnih raziskav naj bi približno 40% prebivalstva imelo genetsko mutacijo MTHFR, ki ovira njihovo sposobnost pretvorbe neaktivnih vitaminov B v njihove aktivne oblike. To povečuje tveganje za bolezni srca, migrene, splave, Alzheimerjevo bolezen, depresijo, duševne bolezni, rak in avtoimunske bolezni, kot sta lupus in revmatoidni artritis.

Drugi dejavniki, ki lahko zavirajo telesno sposobnost pretvorbe neaktivnih vitaminov v njihove aktivne oblike, pa so: staranje, oslabljeno delovanje jeter, slabo delujoči encimi, prebavne motnje in seveda slaba prehrana.«, še razloži Andrej Rantaša.

NORDIQ Nutrition® B-complex vsebuje še veliko več kot le kakovostne B vitamine.

Izdelek odlikuje odlična formulacija zoptimalnimi kemijskimi oblikami vitaminov B, kot so piridoksal-5-fosfat (B6), 5-metiltetrahidrofolat (B9) in metilkobalamin (B12) z največjo učinkovitostjo in biološko dostopnostjo.

Poleg tega vsaka kapsula vsebuje še terapevtski dozi organskih adaptogenih zelišč rhodiole in sibirskega ginsenga. ki lahko pomagata pri zmanjšanju psihične utrujenosti in povečanju fizične zmogljivosti, kot tudi pomirjujočo meliso, antioksidativno brusnico in gobo čago ter 155 mg želodcu prijaznega vitamina C.

Še več, z vsako kapsulo boste zaužili tudi 75 mg aminokisline L-teanin, ki je izolirana iz zelenega čaja in lahko pripomore k izboljšanju koncentracije ter kognitivnih sposobnosti.

P.S: Če si želite večje budnosti in koncentracije brez neželenih učinkov kofeina, lahko naš B-kompleks v dopoldanskem času zaužijete skupaj s kavo. L-teanin in adaptogeni v izdelku bodo namreč v kombinaciji s kofeinom poskrbeli za umirjenost ter izboljšano koncentracijo.

Več o B-complexu si preberite tukaj.

Lana Trampuš

dipl. inž. živilstva in prehrane (UN)