Železo & Vitamin C

20 mg železovega bisglicinata in 100 mg vitamina C – za optimalno absorpcijo železa

Prehransko dopolnilo, 90 kapsul
(1 kapsula/dan)

Sestavine

Vsaka kapsula izdelka NORDBO Železo & Vitamin C telo oskrbi z 20 mg nadstandardne kemijske oblike železa – železovim bisglicinatom, ki ima visoko absorpcijo v črevesju, ter s 100 mg vitamina C, ki še dodatno okrepi absorpcijo železa. Največja prednost izdelka je, da sta kemijski obliki železa in vitamina C želodcu prijazni in ne povzročata prebavnih težav. Zadosten vnos železa je nujen za normalen nastanek rdečih krvnih celic, ki tkiva oskrbujejo s kisikom, ter preprečuje posledice pomanjkanja železa, kot so utrujenost, izčrpanost, mikrocitna anemija, poslabšano delovanje imunskega sistema ter zapleti v nosečnosti in poslabšan razvoj ploda. Izdelan na Švedskem in s certifikatom I’m Vegan švedske organizacije za pravice živali.

NoArtificialIngredients
BREZ ADITIVOV
GlutenFree
BREZ GLUTENA
DairyFree
BREZ LAKTOZE
SoyFree
BREZ SOJE
Non-GMO
BREZ GSO
made_in_eu
IZDELANO V EU
Vegan
VEGANSKO

Zadostna količina železa v telesu je nujna za nastanek in razvoj živčnih celic ter za normalno prevajanje živčnih signalov. Pomanjkanje železa poslabša kognitivno funkcijo in psihomotorični razvoj pri otrocih in pri plodu nosečnice z anemijo.

Približno dve tretjini železa se v telesu nahaja vezanega na protein hemoglobin, ki je koncentriran znotraj rdečih krvničk ter skrbi za transport kisika po telesu. Brez zadostne količine železa v telesu je okrnjen nastanek hemoglobina, zaradi česar se zmanjša število nastalih rdečih krvnih celic, kar vodi do nastanka mikrocitne anemije.
Anemija zaradi pomanjkanja železa zmanjša transport kisika po telesu in razpoložljivost le-tega za potrebe mišic in živčevja, kar zmanjša zmogljivost in poveča utrujenost.

Železo je vključeno v normalen prenos elektronov v mitohondrijih, ki je predpogoj za proces nastanka celične energije.

Železo regulira razmnoževanje in zorenje celic imunskega sistema ter igra vlogo pri protimikrobnem delovanju imunskih celic ob okužbah.

S sočasnim uživanjem vitamina C in ne-hemskega železa lahko povečamo njegovo absorpcijo iz prehranskih dopolnil in živil rastlinskega izvora v črevesju. Ker izdelek Železo & Vitamin C že vsebuje 100 mg vitamina C/kapsulo, sočasno dodajanje vitamina C z ločenim prehranskim dopolnilom ni potrebno.
zelezo_vitamin_c_prednosti_vitaminklinik

Ali ste vedeli?

Od pomanjkanja mikrohranil v telesu je najbolj pogosto ravno pomanjkanje železa, ki vodi do zmanjšanega števila rdečih krvnih celic v krvi (tj. mikrocitna anemija), zaradi česar so vsa tkiva v telesu slabše preskrbljena s kisikom.
Izjemno pogosto in problematično je pomanjkanje železa pri nosečnicah, saj lahko poveča umrljivost matere in otroka ob porodu ter poveča verjetnost za nizko porodno težo novorojenčka in poslabšan mentalni razvoj otroka po rojstvu.

TI + Železo & Vitamin C

ZA KOGA
Za vse, ki imajo z laboratorijsko preiskavo ugotovljene prenizke zaloge železa v telesu, kot tudi za ženske s povečanimi potrebami po železu, kot so nosečnice, doječe matere ter ženske z močnimi menstrualnimi krvavitvami.
KDAJ
Z obrokom (optimalno z obrokom, ki vsebuje meso ali ribe, saj ta živila povečajo absorpcijo ne-hemskega železa iz prehranskih dopolnil).
kolicina
KOLIKO
1 kapsula/dan
KAKO

Z vodo, sokom ali drugo hladno pijačo, vendar ne s kavo, mlekom ali pravim čajem, saj le-ta zmanjšajo absorpcijo železa v črevesju.

PRIJATELJI IN SOVRAŽNIKI

Za optimalno absorpcijo uživajte ločeno od prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kalcij ali cink.

Za podporo normalnega nastanka rdečih krvnih celic je pomemben tudi zadosten vnos vitamina B9 in vitamina B12, ki se nahajata v izdelku Multri Nutrient ali B-complex.

SHRANJEVANJE
Shranjujte pri sobni temperaturi in zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo.

*Opozorilo: Ne prekoračite priporočenega dnevnega odmerka. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Shranjevati nedosegljivo otrokom.

Pogosta vprašanja

Kako vem, da mi primanjkuje železa?

Prvi simptomi pomanjkanja železa so stalna utrujenost, vrtoglavica, bleda polt, slab apetit, težave s koncentracijo in hiter nastop zadihanosti med telesno aktivnostjo. Lahko se pokaže tudi kot povečano izpadanje las ali z razpokanimi kotički ust. Za potrditev pomanjkanja železa v telesu je vseeno potreben laboratorijski pregled krvi, ki bi ga priporočili ljudem s simptomi pomanjkanja železa, nosečnicam, doječim materam, veganom in vegetarijancem ter športnikom.

Kdo ima povečano verjetnost za pomanjkanje železa?

Na zadosten vnos železa morajo biti še posebej pozorni vegani in vegetarijanci, športniki, nosečnice, doječe matere ter ženske z močnimi menstrualnimi krvavitvami.

Za zagotovitev zadostnega vnosa železa med nosečnostjo (PDV: 30 mg/dan) in dojenjem (PDV: 20 mg/dan), si ženske lahko pomagajo z dodajanjem le-tega. Ženskam z močnimi menstrualnimi krvavitvami brez anemije pa priporočamo, da železo dodajajo le v času menstruacije.

Ali lahko ob dokazanem pomanjkanju železa dnevno zaužijem več kot 1 kapsulo?

Da, vendar se o smiselni količini dnevnega vnosa železa posvetujte z osebnim zdravnikom oziroma nam pišite na svetovanje@vitaminklinik.si.  Dobro je vedeti, da lahko tudi kratkotrajno dodajanje več kot 50-60 mg železa/dan povzroči prebavne težave.

Je izdelek primeren tudi za otroke?

Da, če ima otrok z laboratorijsko preiskavo dokazano pomanjkanje železa v telesu. Glede doziranja se obrnite na lečečega pediatra.

Mi bo dodajanje vašega železa povzročilo prebavne težave?

Izdelek NORDBO Železo & Vitamin C vsebuje najboljšo kemijsko obliko železa z visoko absorpcijo v črevesju, ki učinkovito izboljša stanje zalog železa v telesu, vendar se v primerjavi z ostalimi oblikami železa lahko pohvali z bistveno nižjo verjetnostjo za povzročitev zaprtja. Uživanje 1 kapsule izdelka/dan po navodilih ne povzroči prebavnih težav.

Ali moram s tem izdelkom dodajati tudi vitamin C za boljšo absorbcijo?

Ker izdelek Železo & Vitamin C že vsebuje 100 mg vitamina C/kapsulo, sočasno dodajanje vitamina C z ločenim prehranskim dopolnilom ni potrebno.

Lahko poleg tega izdelka uživam tudi druga prehranska dopolnila?

Da, vendar ne sočasno s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo cink ali kalcij. Ta dopolnila zaužijte ločeno, vsaj 3 ure stran od izdelka Nordbo Železo & Vitamin C.

Na kaj moram biti pozoren/-na pri uživanju tega izdelka?

Za maksimalno absorpcijo železa v črevesju je potrebno izdelek Železo & Vitamin C zaužiti ločeno od inhibitorjev absorpcije železa, kot so: klasična in brezkofeinska kava, klasični in brezkofeinski pravi čaji ter mlečni izdelki. Med uživanjem izdelka in omenjenih živil naj mineta vsaj 2 uri.

Katera živila so bogata z železom?

Rdeče meso, jetra, školjke in ribe vsebujejo hemsko železo, ki se v črevesju absorbira v 25-30%. Absorpcija ne-hemskega železa iz stročnic, temno listnate zelenjave in polnovrednih žit pa znaša le 5-10%, vendar jo lahko izboljšamo s sočasnim uživanjem virov vitamina C, kot so citrusi, kivi in rdeča paprika.

Niste našli odgovora na svoje vprašanje?

Pišite nam na svetovanje@vitaminklinik.si in z veseljem vam bomo pomagali.