Uporabi kodo VITAMINKLINIK12 za dodatnih -12% v kategoriji SRCE

Kaj je hormeza?

Preprosto povedano, hormeza je ustrezen odmerek zunanjih ali notranjih dražljajev, ki aktivira pozitiven odziv v našem telesu.

Preprost primer je npr. nordijska tradicija kopanja v ledu, kjer izpostavljenost izjemno mrzli vodi sproži v človeškem organizmu pozitiven stres, kar ima spodbujevalni učinek na imunski sistem. Nastala hormetična reakcija pomeni, da poskušajo celice obnoviti telesno ravnovesje, zato se posledično aktivirajo številne funkcije našega telesa, kot so razstrupljanje, tvorba energije in krepitev imunskega sistema. Ključni dejavnik pri tem je, da je odmerek stresnega faktorja primerno majhen in kratkotrajen, da lahko prinese najbolj koristen učinek na telo in duha. Hormeza (gr. hormo – vznemiriti ali spodbuditi) je torej s stresom stimulirano delovanje zaščitnih mehanizmov celice, ki aktivirajo obrambne sisteme telesa. Hormetični odziv lahko med drugim sprožimo z intenzivno telovadbo, postenjem, umskimi izzivi, uživanjem bogato hranilnih živil ali s pomočjo izbranih prehranskih dodatkov.

Pri NORDIQ Nutrition® verjamejo, da ste z zdravimi celicami zdravi tudi vi.

Blagi celični dejavniki stresa so:

Hormetične koristi:

RASTLINE IN HORMEZA

Katere rastline so hormetične?

Pomislite na čudovito živo rdečo barvo brusnice. Barvni pigment, ki ga najdemo v tej nordijski jagodi, je bogat s polifenoli. V rastlinskem svetu so polifenoli (vrsta fitohranila) spojina, ki jo rastlina uporabi za zaščito pred škodo iz okolja. V človeškem organizmu pa so polifenoli snovi, ki jih telo ob zaužitju predela ločeno od drugih hranil. Polifenoli v našem telesu povzročijo odziv sistema, ki celice spodbudi k izločanju zelo učinkovitih molekul antioksidantov (poleg drugih varovalnih molekul), da predelajo, kar telo vidi kot »onesnaževalca«. Ta antioksidativni postopek pa nam zagotavlja številne zdravju dobrodejne rezultate. Zato imajo viri polifenolov pomembno vlogo pri skrbi za telo in dobro počutje.

Vzemimo za primer mediteransko prehrano, kjer jedo veliko zelenjave, bogate s polifenoli in drugimi hranili. Ugotovili so, da izjemno zmanjšuje pojav različnih bolezni, kot so motnje spomina, depresija ali bolezni srca in ožilja. Zeleni čaj, borovnice, oljčno olje, rdeče vino, agrumi, čaj iz hibiskusa, soja, temna čokolada, kurkumin in številne druge začimbe in zelišča so med najbolj raziskanimi sestavinami, bogatimi s polifenoli in pozitivnimi učinki na zdravje.

Hormeza in prehranska dopolnila

Da bi kar najbolje izkoristili koristi za zdravje, ki jih zagotavljajo polifenoli in druga rastlinska hranila, jih dejansko ni treba zaužiti v ogromnih količinah. Že majhne količine pametno izbranih fitohranil v dnevnih prehranskih dopolnilih lahko aktivirajo vgrajene antioksidativne in obrambne mehanizme v telesu. Vsem prehranskim dopolnilom NORDIQ Nutrition je dodanih obilo hormetično učinkovitih rastlin, kot so kurkuma, česen, brusnice, rožmarin, oljčni list, resveratrol grozdja ipd. Te skrbno izbrane, hormetično učinkovite in sveže liofilizirane rastlinske mešanice prek hormeze stimulirajo telo, da učinkoviteje deluje in so zato odličen dodatek k prehrani. Poleg tega se tudi zlahka absorbirajo skozi prebavni trakt, kar pomeni, da na ta način dobite veliko več kot z običajnimi prehranskimi dopolnili.

Če želite izvedeti več o hormezi, si oglejte spodnje znanstvene reference.

Hormeza in NORDIQ Nutrition®

Zdaj je že dobro znano, da rastline vsebujejo številna rastlinska fitohranila, pravzaprav na stotine, ki prek hormeze stimulirajo telo, da učinkoviteje deluje. Zato prehranski dodatki NORDIQ Nutrition® vsebujejo toliko hranljivih rastlin, ki nam združene prinesejo številne koristi za zdravje.

Prehranski strokovnjaki pri načrtovanju Nordiq formulacij razmišljajo o številnih dejavnikih na vsaki ravni. Raziščejo in razčlenijo vsako naravno sestavino, analizirajo, kako bo vsaka sestavina, ko je primešajo drugim, delovala sinergijsko kot celota in povečala splošni učinek izdelka.

Zato so njihove mešanice ‘Nordiq Hormetic’ prilagojene vsakemu izdelku posebej. Za vsak izdelek posebej izberejo edinstveno kombinacijo rastlin, ki so bogate s fitohranili, da podprejo rešitev za določen težavo. Verjamejo, da so zaradi kompleksnosti tega prilagajanja njihove organsko in sveže liofilizirane rastlinske mešanice tako učinkovite.

Na kratko, prehranska dopolnila NORDIQ Nutrition® delujejo tako, da spodbudijo manjši stresni odziv, sprožijo naše mitohondrije, da proizvedejo več energije, hkrati pa aktivirajo še druge pozitivne odzive sistema, kot je na primer odpornost in tako na koncu na splošno izboljšajo našo vitalnost in dobro počutje.

Hormetična cona

V NORDIQ Nutrition® verjamejo v pristop ‘pravega odmerka’, ko je govora o prehranskih dopolnilih. Na podlagi načel hormetične znanosti ne velja, da visoki odmerki pomenijo izjemno učinkovitost. Glede vsebnosti ravni njihovih sestavin imajo sodobnejši in bolj preračunan pristop.

Dobrodejni odziv prehranskih dodatkov ne sledi ravni liniji, ki se povečuje z odmerkom, temveč krivulji, ki dosega vrhunce in se spušča, ko odmerek preseže določeno raven. Zato je v Nordiq formulacijah zelo pomembna ‘hormetična cona’ – to je raven, kjer odmerek ponuja najbolj učinkovit in blagodejen učinek. Verjamejo, da s takšnim pristopom njihove kombinacije kakovostnih rastlin, vitaminov in mineralov zagotavljajo največjo podporo sistema.