Se srečujete s povečanim izpadanjem las in posledično manj gostimi lasmi, ki negativno vplivajo na vašo samozavest? Čeprav mnogi menijo, da je izpadanje las le kozmetični problem, je to velikokrat pravzaprav posledica stresnih dogodkov, bolezni, hormonskih sprememb, neuravnotežene prehrane in shujševalnih diet s prenizkim vnosom energije in hranil, zato ga ne smemo ignorirati, saj nakazuje, da telo ni v optimalnem stanju. Znano je, da se z izpadanjem las ne srečajo le moški, temveč tudi kar 50% žensk, pri katerih je to pogosto posledica poroda, kroničnega stresa, sindroma policističnih jajčnikov, hormonskih sprememb v menopavzi ali zgolj kroničnega pomanjkljivega vnosa hranil in mikrohranil. Razlogov za izpadanje las je več, in to so:

  1. Pomanjkanje mikrohranil

Za podporo normalne rasti las poskrbite, da imate v telesu zadostne zaloge železa oziroma odpravite pomanjkanje železa z dodajanjem prehranskega dopolnila Nordbo Železo & C. Znanstvene študije so pokazale, da imajo ženske z nižjimi zalogami železa v telesu (feritina) večjo verjetnost za izpadanje las, kot ženske z normalno zalogo železa v telesu. Na zdravje las negativno vplivajo še pomanjkanje cinka, selena, biotina in ostalih B-vitaminov ter vitamina D v telesu. Pomanjkanje vitamina D v telesu vodi v zmanjšano rast novih las in večje izpadanje starih las. Poleg tega je pomanjkanje vitamina D povezano z večjo verjetnostjo za razvoj avtoimune bolezni alopecije, ki povzroči izpadanje las. Omenjena mikrohranila lahko ob prenizkem vnosu s prehrano dodajate z izdelkom Nordbo Vitamin C&Cink, selen, biotin in B-vitamini se nahajajo v izdelku Nordiq Multinutrient, za zadosten vnos vitamina D pa poskrbite z izdelkom Nordbo Vegan D3 ali Nordiq Vitamin D3.

  1. Stres

Izjemno pogosto do izpadanja las pride 2-4 mesece po nekem stresnem dogodku. Pri tem tipu izpadanja las opazimo, da so se nam lasje zaradi povečanega izpadanja po lasišču enakomerno razredčili. To je posledica dejstva, da previsoka raven stresnega hormona kortizola zaustavi rast las. Pomembno je, da kontrolirate raven stresa v vašem življenju s pogostim gibanjem v naravi, dovolj spanca in rednimi obroki. Ne pozabite, da je za normalno rast las potrebna normalna in ne previsoka raven stresnega hormona v telesu. Za zmanjšanje verjetnosti za izpadanje las si ob kroničnem stresu lahko pomagate še z dodajanjem izdelka Nordbo Stress Essentials, ki telesu nudi osnovno podporo pri spopadanju s psihičnimi in fizičnimi obremenitvami. Za nadstandardno pomoč pri obvladovanje stresa pa lahko telo podprete z izdelkoma Nordiq Trojni Magnezij + ašvaganda in Nordiq B-complex, saj med drugim vsebujeta adaptogene rastline, ki izboljšajo odziv telesa na stres.

  1. Nosečnost

Nosečnost in porod nista le psihično in fizično naporna, ampak vključujeta tudi velike hormonske spremembe in povečane potrebe po nekaterih mikrohranilih, kar navadno poveča izpadanje las. Nekatere ženske se s povečanim izpadanjem las, ki je posledica hormonskih sprememb, stresa in pogoste slabosti v 1. trimesečju srečajo že med nosečnostjo, skoraj vse pa 1-5 mesecev po porodu, kar je posledica upada hormona estrogena po porodu. Verjetnost izpadanje las med in po nosečnosti se še dodatno poveča, če ima ženska nizko raven železa v telesu in je podvržena stresu.

  1. Menopavza

Ženske se s povečanim izpadanjem las srečajo tudi med menopavzo, saj pride zaradi odsotnosti menstrualnega cikla do upada ravni hormonov estrogena in progesterona v telesu, kar povzroči počasnejšo rast las ter hitrejše izpadanje las, katerega posledica je opazno redčenje las.

  1. Genetika

K izpadanju las pripomore genetska predispozicija za avtoimuno bolezen alopecijo ali za androgeno alopecijo (moška in ženska plešavost), ki je povezana z neugodnim delovanjem androgenih hormonov na zmanjšanje lasnih mešičkov. Za oba tipa alopecije je sprva značilno redčenje las zgolj na predelih lasišča, ki lahko sčasoma postanejo plešasti.

  1. Bolezen

Do povečanega izpadanja las lahko vodijo tako kronične bolezni, zaradi kroničnega vnetja, nekaterih zdravil ali hormonskega neravnovesja (npr. hipotiroza, sindrom policističnih jajčnikov) kot tudi akutne bolezni, npr. različna virusna obolenja. Pri slednjih je povečano izpadanje las lahko posledica visoke in dolgotrajne telesne temperature, spremembe na žilnem sistemu, ki povzročijo vnetje kapilar v koži lasišča, posledica povišane ravni stresnega hormona kortizola v času prebelovanja okužbe ter povišane ravni vnetnih procesov v telesu. Znanstvene študije kažejo, da lahko okužba s COVID-19 vodi v opazno povečano izpadanje las v 3 mesecih po okužbi, izpadanje las pa se v tem primeru navadno umiri v 6 mesecih.

Kaj lahko naredim, da podprem ponovno rast las?

Ne glede na vzrok izpadanja las, katerih je lahko več hkrati, vam priporočamo, da zmanjšanje izpadanja las podprete z uživanjem uravnotežene prehrane z zadostnim dnevnim vnosom beljakovin, ki so nujne za izgradnjo las, in odpravite morebitna pomanjkanja mikrohranil v telesu z uživanjem uravnotežene prehrane ali zgoraj omenjenih prehranskih dopolnil. Ko ste primarno poskrbeli za uravnoteženo prehrano in kontrolo stresa v življenju, priporočamo da rast las spodbudite še z vsaj 2-mesečnim, sočasnim uživanjem izdelkov Nordbo Double Hair in Nordbo Kolagen. Nagrajen izdelek Double Hair zmanjšuje izpadanje las, poskrbi za spodbudo nastanka novih las in povečano prekrvavitev lasnih mešičkov, dodajanje kolagena pa telesu zagotovi potrebne gradnike za izgradnjo novih las in okrepi kožo okrog lasnih mešičkov. Zdravje las je odvisno tudi od preskrbljenosti lasnih mešičkov (foliklov) s hranili in kisikom, zato je poleg preprečevanja pomanjkanj hranil v telesu pomembno, da las ne stilirate v tesne pričeske, saj te zmanjšajo prekrvavitev lasišča. Ob izpadanju las v obliki plešastih predelov na lasišču, čimprej obiščite tudi dermatologa, da vam svetuje glede primerne topikalne terapije za obvladovanje simptomov izpadanja las.

Če potrebujete pomoč pri izbiri optimalnih prehranskih dopolnil za vas, nam lahko pišete na svetovanje@vitaminklinik.si

Lana Trampuš, dipl. inž. živilstva in prehrane
Nutricionistka