PREBAVA12 za -12% na vrhunske podpornike prebave in dobrega počutja

Opažate povečano izpadanje las? Ukrepajte čimprej.

Se srečujete s povečanim izpadanjem las in posledično manj gostimi lasmi, ki negativno vplivajo na vašo samozavest? Čeprav mnogi menijo, da je izpadanje las le kozmetični problem, je to velikokrat pravzaprav posledica stresnih dogodkov, bolezni, hormonskih sprememb, neuravnotežene prehrane in shujševalnih diet s prenizkim vnosom energije in hranil, zato ga ne smemo ignorirati, saj nakazuje, da telo ni v optimalnem stanju. Znano je, da se z izpadanjem las ne srečajo le moški, temveč tudi kar 50% žensk, pri katerih je to pogosto posledica poroda, kroničnega stresa, sindroma policističnih jajčnikov, hormonskih sprememb v menopavzi ali zgolj kroničnega pomanjkljivega vnosa hranil in mikrohranil. Razlogov za izpadanje las je več, in to so:

1. Pomanjkanje mikrohranil

Za podporo normalne rasti las poskrbite, da imate v telesu zadostne zaloge železa oziroma odpravite pomanjkanje železa z dodajanjem prehranskega dopolnila Nordbo Železo & C. Znanstvene študije so pokazale, da imajo ženske z nižjimi zalogami železa v telesu (feritina) večjo verjetnost za izpadanje las 3kot ženske z normalno zalogo železa v telesu. Na zdravje las negativno vplivajo še pomanjkanje cinka, selena, biotina in ostalih B-vitaminov ter vitamina D v telesu. Pomanjkanje vitamina D v telesu vodi v zmanjšano rast novih las in večje izpadanje starih las. Poleg tega je pomanjkanje vitamina D povezano z večjo verjetnostjo za razvoj avtoimune bolezni alopecije, ki povzroči izpadanje las. Omenjena mikrohranila lahko ob prenizkem vnosu s prehrano dodajate z izdelkom Nordbo Vitamin C&Cink, selen, biotin in B-vitamini se nahajajo v izdelku Nordiq Multinutrient, za zadosten vnos vitamina D pa poskrbite z izdelkom Nordiq Vitamin D3.

2. Stres

Izjemno pogosto do izpadanja las pride 2-4 mesece po nekem stresnem dogodku. Pri tem tipu izpadanja las opazimo, da so se nam lasje zaradi povečanega izpadanja po lasišču enakomerno razredčili. To je posledica dejstva, da previsoka raven stresnega hormona kortizola zaustavi rast las. Pomembno je, da kontrolirate raven stresa v vašem življenju s pogostim gibanjem v naravi, dovolj spanca in rednimi obroki. Ne pozabite, da je za normalno rast las potrebna normalna in ne previsoka raven stresnega hormona v telesu. Za zmanjšanje verjetnosti za izpadanje las si ob kroničnem stresu lahko pomagate še z dodajanjem izdelka Nordbo Stress Essentials, ki telesu nudi osnovno podporo pri spopadanju s psihičnimi in fizičnimi obremenitvami. Za nadstandardno pomoč pri obvladovanje stresa pa lahko telo podprete z izdelkoma Nordiq Trojni Magnezij + ašvaganda in Nordiq B-complex, saj med drugim vsebujeta adaptogene rastline, ki izboljšajo odziv telesa na stres.

3. Nosečnost

Nosečnost in porod nista le psihično in fizično naporna, ampak vključujeta tudi velike hormonske spremembe in povečane potrebe po nekaterih mikrohranilih, kar navadno poveča izpadanje las. Nekatere ženske se s povečanim izpadanjem las, ki je posledica hormonskih sprememb, stresa in pogoste slabosti v 1. trimesečju srečajo že med nosečnostjo, skoraj vse pa 1-5 mesecev po porodu, kar je posledica upada hormona estrogena po porodu. Verjetnost izpadanje las med in po nosečnosti se še dodatno poveča, če ima ženska nizko raven železa v telesu in je podvržena stresu.

4. Menopavza

Ženske se s povečanim izpadanjem las srečajo tudi med menopavzo, saj pride zaradi odsotnosti menstrualnega cikla do upada ravni hormonov estrogena in progesterona v telesu, kar povzroči počasnejšo rast las ter hitrejše izpadanje las, katerega posledica je opazno redčenje las.

5. Genetika

K izpadanju las pripomore genetska predispozicija za avtoimuno bolezen alopecijo ali za androgeno alopecijo (moška in ženska plešavost), ki je povezana z neugodnim delovanjem androgenih hormonov na zmanjšanje lasnih mešičkov. Pri slednji obliki izpadanja las je klinično preizkušeno učinkovita sestavina Actrisave™, ki se nahaja v izdelkih Nutrihair Woman in Nutrihair Man. Ta dva izdelka vsebujeta tudi glede na spol prilagojeno sestavo, kar omogoči nadstandardni pristop k celostni podpori gostote las. Za oba tipa alopecije je sicer sprva značilno redčenje las zgolj na predelih lasišča, ki lahko sčasoma postanejo plešasti.

6. Bolezen

Do povečanega izpadanja las lahko vodijo tako kronične bolezni, zaradi kroničnega vnetja, nekaterih zdravil ali hormonskega neravnovesja (npr. hipotiroza, sindrom policističnih jajčnikov) kot tudi akutne bolezni, npr. različna virusna obolenja. Pri slednjih je povečano izpadanje las lahko posledica visoke in dolgotrajne telesne temperature, spremembe na žilnem sistemu, ki povzročijo vnetje kapilar v koži lasišča, posledica povišane ravni stresnega hormona kortizola v času prebelovanja okužbe ter povišane ravni vnetnih procesov v telesu. Znanstvene študije kažejo, da lahko okužba s COVID-19 vodi v opazno povečano izpadanje las v treh mesecih po okužbi, izpadanje las pa se v tem primeru navadno umiri v šestih mesecih.

Kaj lahko naredim, da podprem ponovno rast las?

Ne glede na vzrok izpadanja las, katerih je lahko več hkrati, vam priporočamo, da zmanjšanje izpadanja las podprete z uživanjem uravnotežene prehrane z zadostnim dnevnim vnosom beljakovin, ki so nujne za izgradnjo las, in odpravite morebitna pomanjkanja mikrohranil v telesu z uživanjem uravnotežene prehrane ter z dodatno podporo zgoraj omenjenih prehranskih dopolnil. Ko ste primarno poskrbeli za uravnoteženo prehrano in kontrolo stresa v življenju, priporočamo da gostoto las spodbudite še z vsaj 2-mesečnim, sočasnim uživanjem izdelkov Nordbo Double Hair in Nutrihair Woman oziroma Nutrihair Man. Nagrajen izdelek Double Hair spodbudi gostoto las s kombinacijo klinično dokazano učinkovitega ekstrakta AnaGainTM  ter biotina. S sočasnim dodajanjem Nutrihair Woman oziroma Nutrihair Man, boste kakovost, normalno pigmentiranost in gostoto las podprli na revolucionaren, celostni način. Ključna sestavina Nutrihair izdelkov, ki sicer vsebujeta tudi skrbno izbrane minerale, vitamin D3 in vire fitohranil, je sinergistični kompleks Actrisave™. Njegova učinkovitost pri izboljšanju gostote las je dokazana v neodvisni klinični študiji. Rezultati le te so naslednji:

  • 95 % uporabnikom se je po 6-ih mesecih zmanjšalo izpadanje las, podaljšala življenjska doba las in povečala gostota las.
  • Količina las se je v anageni fazi (t.j. faza aktivne rasti las) povečala s 45 % na več kot 85 %.

Če želite, lahko gostoto in kakovost las podprete še z uživanjem izdelka Nordbo Kolagen z vsebnostjo ribjega kolagena, vitamina C in cinka. Cink prispeva k ohranjanju normalnih las, kože in nohtov.

Zdravje las je odvisno tudi od preskrbljenosti lasnih mešičkov (foliklov) s hranili in kisikom, zato je poleg preprečevanja pomanjkanj hranil v telesu pomembno, da las ne stilirate v tesne pričeske, saj te zmanjšajo prekrvavitev lasišča. Ob izpadanju las v obliki plešastih predelov na lasišču, čimprej obiščite tudi dermatologa, da vam svetuje glede primerne terapije za obvladovanje simptomov izpadanja las.