Uporabi kodo VITAMINKLINIK12 za dodatnih -12% v kategoriji SRCE

Pomembnost regeneracije telesa po fizični aktivnosti​

Želite doseči svoj najvišji športni potencial? Potrebna bo kombinacija dobro načrtovanih treningov, urejene prehrane, kakovostnega spanca in zadostne preskrbljenosti telesa z mikrohranili.

Prehrana telesno dejavnih posameznikov mora vsebovati priporočeno količino beljakovin, ogljikovih hidratov ter seveda energije in mikrohranili. Ključno je, da poznate svoje potrebe po energiji in hranilih in jih v telo dovajate s pestro in uravnoteženo prehrano. To bo podprlo zmogljivost med telesno vadbo ter regeneracijo po vadbi, kar je ključno za doseganje želenega napredka in športnih rezultatov. Rekreativnim in profesionalnim športnikom svetujemo, da v vsak obrok vključijo vir beljakovin in vir ogljikovih hidratov. Tako bodo regeneracija in rast mišičnega tkiva kot tudi zaloga energije za mišice optimalni.

Ni pomembno le, kaj športnik jé, temveč tudi, kaj in kdaj pije. Dehidracija povzroči zmanjšanje volumna krvi, zaradi česar je ta bolj viskozna. Posledica tega je, da se srce bolj napreza pri vzdrževanju normalnega pretoka krvi, kar izrazito zmanjša zmogljivost med športnimi aktivnostmi ter zmanjša sposobnost termoregulacije. Prav tako je ob dehidraciji zmanjšan pretok krvi v možgane, kar ima za rezultat težave s koncentracijo in utrujenost. Namesto navadne vode je med in po telesni aktivnosti kot tudi ob povečanem potenju poleti ključno ohranjanje primerne hidracije telesa z elektrolitsko tekočino.

Iz tega razloga je bil razvit izdelek Multi Hydration, ki oskrbi telo s ključnimi minerali, kar omogoči boljšo hidracijo, kot če bi ob povečanem potenju pili le navadno vodo. Poleg tega 2 merici izdelka vsebujeta dovolj natrija za optimizacijo hidracije rekreativnih in profesionalnih športnikov.

Za podporo zmogljivosti med telesno vadbo je prav tako izjemno pomembna zadostna zaloga železa v telesu. Železo skrbi za normalen prenos kisika do celic, zato ima njegova nezadostna količina v telesu izjemno negativen vpliv na športno zmogljivost, saj vodi v hitrejšo utrujenost, zadihanost, vrtoglavice in slabšo koncentracijo. Na vzdrževanje zadostne ravni železa v telesu morajo biti še bolj pozorne ženske, saj izgubljajo železo z menstruacijo, in vsi tekači, saj ob močnih udarcih nog ob tla prihaja do večjega razpada rdečih krvničk in s tem do večjih potreb po železu. Vsem posameznikom s serumsko ravnjo feritina nižjo od 30 ng/ml, ki kaže na nezadostno zalogo železa v telesu, se svetuje višji vnos železa s prehrano in zdravilom ali kakovostnim prehranskim dopolnilom. Naš izdelek Železo & C vsebuje nadstandardno kemijsko obliko železa (železov bisglicinat) z visoko absorpcijo v črevesju, ki učinkovito izboljša stanje zalog železa v telesu, vendar brez neprijetnih stranskih učinkov, kot so zaprtje ali bolečine v trebuhu. 

Za podporo regeneracije mišičnega tkiva po treningu si lahko pomagate z našim izdelkom Omega-3 olje, ki vsebuje dovolj visok odmerek omega-3 maščobnih kislin za učinkovitost pri spodbudi okrevanja mišičnih vlaken. Prav tako si tu lahko pomagate še z uživanjem Muscle Relief Magnezij ali Muscle Relief Instantni Magnezij. Ta dva izdelka vsebujeta kombinacijo magnezija, ingverja in višenj, ki je izjemno koristna predvsem za rekreativne in profesionalne športnike, saj magnezij podpre normalno delovanje mišic in živčevja, ingver pa lahko pomaga pri kontroli vnetnih odzivov. Poleg tega magnezij zmanjšuje utrujenost.

Če vam največ težav pri optimizaciji regeneracije povzroča doseganje kakovostnega spanca, potem bo za vas odličen izbor Good Night Magnezij ali Good Night Instant Magnezij,  saj oba vsebujeta nadstandardni magnezijev bisglicinat z nadpovprečno absorpcijo in učinkovitostjo, kot tudi izvleček kamilice. Kamilica prispeva k optimalni relaksaciji in podpre normalen spanec.

Prav tako športnik ne sme pozabiti na dodajanje vitamina D vsaj v obdobju med oktobrom in majem, saj vitamin D prispeva k normalnemu delovanju mišic. Poleg tega je dobro vedeti, da vitamin C prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema med in po intenzivni telesni aktivnosti. Z vidika podpore želene adaptacije na trening, vitamin C zaužijte vsaj dve uri stran od treninga. Primerni izdelki za športnike so: Vitamin D3, C & Cink, NORDIQ Vitamin C, Vitamin C & Cink ter NORDIQ Vitamin D3.

Več o izdelkih primernih za športnike:

LANA TRAMPUŠ,
mag. inž. prehrane
Nutricionistka

Muscle Relief magnezij

3 oblike magnezija in protivnetna izvlečka za hitro regeneracijo po vadbi in lajšanje bolečin v mišicah

PREBERI VEČ DODAJ V KOŠARICO

Omega-3 (kapsule)

100% sveže naravno ribje olje v kapsulah brez toksinov in težkih kovin s certifikatom ASC

PREBERI VEČ DODAJ V KOŠARICO

Trojni magnezij + ašvaganda

Napredna formulacija s tremi oblikami magnezija in ašvagando za več energije in pomirjen živčni sistem

PREBERI VEČ DODAJ V KOŠARICO

Heart Function Magnezij

Trojna podpora srčno-žilnega sistema in izboljšane prekrvavitve tkiv

PREBERI VEČ DODAJ V KOŠARICO

Železo & Vitamin C

Nadstandardna oblika železa in vitamina C za optimalno absorpcijo brez neprijetnih stranskih učinkov

PREBERI VEČ DODAJ V KOŠARICO

PureWay-C

Vitamin C nove generacije za nadstandardno antioksidativno zaščito

PREBERI VEČ DODAJ V KOŠARICO

Digestive Complex

Vrhunski prebavni encimi in zelišča za manj napihnjenosti in dobro počutje po obrokih

PREBERI VEČ DODAJ V KOŠARICO