PREBAVA12 za -12% na vrhunske podpornike prebave in dobrega počutja

Pomen in dejavniki kakovostnega spanca

Vedno več ljudi se srečuje s težavami s spanjem, kar ni presenetljivo, saj smo vsakodnevno izpostavljeni številnim informacijam in stresorjem, zaradi katerih se zvečer težko umirimo. Vendar teh težav ne smemo ignorirati, saj je spanje nujno za regeneracijo tkiv in normalno delovanje možganov.

Dejavniki, ki so pogosto krivi za to, da težko zaspimo oziroma se ponoči prebujamo, so:

Stres

V obdobjih večje obremenjenosti se nam pogosto zgodi, da z delom nadaljujemo še pozno v noč, ko bi morali že zdavnaj spati. Poleg tega je stres najpogostejši razlog za zbujanje ponoči, po katerem ne moremo več zaspati, kar seveda negativno vpliva na našo produktivnost v naslednjem dnevu.

Pri obvladovanje stresa v življenju si lahko pomagamo z večernimi sprehodi v naravi, umirjeno večerno rutino, kot tudi s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje adaptogene, kot je B-complex.

Pozna večerja

Priporočeno je, da zadnji obrok dneva zaužijemo vsaj 3 ure pred spanjem. Če bomo obrok zaužili bližje spanju se lahko zgodi, da bo prebava motila kakovost spanca ter podaljšala čas do spanja. Ob posebnih priložnostih, ki vključujejo pozno večerjo, lahko telesu pri prebavi hrane pomagate s prehranskim dopolnilom Digestive Complex.

Svetloba in hrup

Po 21. uri se je treba izogibati močni svetlobi luči in zaslonov, ker ta zmoti sproščanje hormona melatonina, ki sicer spodbudi spanje. Tudi prisotnost hrupa, zaradi stimulacije živčnega sistema, negativno vpliva na doseganje kakovostnega spanca. Za regenerativen spanec lahko poskrbimo s popolno temo v spalnici in z ušesnimi čepki za zmanjšanje okoliškega hrupa.

Pomanjkanje magnezija

Pomanjkanje magnezija, ki je posledica kroničnega stresa ali neuravnotežene prehrane, je možen razlog za težave s spanjem. Magnezij je namreč potreben za normalno delovanje živčnega sistema, ki se mora pred spanjem ustrezno umiriti, da lahko sploh zaspimo. Z večernim dodajanjem magnezijevega bisglicinata, ki ga vsebuje Night Complex, pripomoremo k sproščanju telesa in s tem k doseganju kakovostnega spanca.

Pozen trening

Telesna aktivnost ima seveda pozitiven učinek na naše zdravje, vendar je bolje, če se za njo odločimo med dnevom in ne pozno zvečer. Z večernim treningom namreč stimuliramo živčni sistem, zaradi česar se bomo težje umirili in zaspali.

Kofein

Kofein se v možganih veže na adenozinske receptorje, zaradi česar ne občutimo utrujenosti. Najbolje bo, če se kofeina iz kave, pravih čajev, energijskih pijač in prehranskih dopolnil  izogibamo po 15. uri, saj se kofein v našem telesu lahko zadrži več kot 7 ur po zaužitju, zaradi česar zvečer nismo utrujeni in ne moremo zaspati.

Alkohol

Čeprav po uživanju alkohola lažje zaspimo, je kakovost spanca po njem močno poslabšana, zato se izogibajte njegovemu uživanju. Obstajajo boljši in bolj zdravi načini za rešitev težav s spanjem.

Če potrebujete pomoč pri izbiri optimalnih prehranskih dopolnil za vas, nam lahko pišite na [email protected]

LANA TRAMPUŠ,
mag. inž. prehrane
Nutricionistka