BREZPLAČNA dostava za naročila nad 40€

Pomen in podpora zdrave črevesne mikrobiote

Število bakterij v črevesju je desetkrat večje od števila vseh naših celic, zato ni presenetljivo, da stanje črevesne mikrobiote vpliva na naše splošno zdravje. Disbioza črevesne mikrobiote, za katero je značilna negativna sprememba v sestavi črevesne mikrobiote, vodi v težave s prebavo, počutjem, imunskim sistemom, kožo in hormonskim sistemom. Porušeno ravnovesje med koristnimi in patogenimi bakterijami ter kvasovkami v črevesju je navadno posledica antibiotične terapije, nezdravega življenjskega sloga ali kroničnega stresa.

Iz tega razloga moramo vsakodnevno poskrbeti za podporo zdrave črevesne mikrobiote z uživanjem uravnotežene prehrane z zadostno količino prehranske vlaknine, katere vnos naj znaša 30 g/dan. Živila bogata s prehransko vlaknino so polnovredne žitarice, semena, stročnice ter sadje in zelenjava.

Za uravnovešeno črevesno mikrobioto moramo poskrbeti še z vsakodnevno, zmerno telesno aktivnostjo, minimalnim vnosom alkohola, zadosti spanja ter kontrolo stresa v življenju. Poleg vzdrževanja zdravega življenjskega sloga si lahko pri ohranjanju zdrave črevesne mikrobiote in mikrobiote na sluznicah pomagamo še z dodajanjem kakovostnega prehranskega dopolnila s probiotiki.

Kaj so probiotiki in kako delujejo?

Z besedo probiotiki označujemo probiotične bakterijske seve, ki preživijo pot do črevesja, so človeku popolnoma neškodljivi in imajo ob zaužitju v zadostni količini pozitiven vpliv na zdravje gostitelja. Pri tem je treba izpostaviti, da moramo probiotike za opazne rezultate dodajati vsaj 2 meseca.

Večinoma smo seznanjeni z ugodnim delovanjem probiotikov na črevesno mikrobioto in prebavne težave, vendar lahko dodajanje nekaterih bakterijskih sevov ugodno vpliva tudi na mikrobioto ureogenitalnega trakta in znanstveno dokazano pripomore k preprečevanju vnetja mehurja in vaginalnih vnetij. Specifični bakterijski sevi namreč preprečujejo pritrditev patogenih bakterij na sluznico in razrast glivic, ohranjajo nizek pH sluznice ter izločajo protimikrobne snovi.

Kako prepoznati kakovosten probiotik?

Da bomo lažje prepoznali kakovostno prehransko dopolnilo s probiotiki, moramo biti pozorni na naslednje stvari:

Število bakterijskih sevov in količina bakterij na odmerek

Smiselno je izbrati širši spekter probiotičnih sevov, če želimo v črevesju in posledično tudi na sluznici ureogenitalnega trakta nadomestiti čim več vrst mlečnokislinskih bakterij.

Veliko prehranskih dopolnil s probiotiki na trgu ne dosega priporočene vsebnosti kolonijskih enot živih bakterij (CFU), ki je potrebna za učinkovitost, in znaša vsaj med 100 milijonov do 1 milijarde CFU/odmerek ob zaužitju.

Bolje bo, če izbiramo tiste probiotične kapsule, katerih proizvajalec je navedel vsebnost CFU ob poteku roka uporabe prehranskega dopolnila. S tem točno vemo, kakšno količino ugodnih bakterij plačujemo in zaužijemo.

Naši probiotiki ob izteku roka uporabe vsebujejo zagotovljenih 50 milijard živih mlečnokislinskih bakterij iz različnih sevov z znanstveno dokazano učinkovitostjo, kar je velika prednost pred večino izdelkov na trgu.

Delovanje in učinkovitost bakterijskih sevov

Ugodno delovanje na zdravje gostitelja je najbolj raziskano za mlečnokislinske bakterije iz rodu Lactobacillus in Bifidobacterium. Sevi se med seboj razlikujejo po mehanizmu delovanja, zato je izjemno pomembno, da proizvajalec v izdelek vključi le probiotične seve s specifično učinkovitostjo za izboljšanje neke zdravstvene težave.

Preživetje bakterij na poti do črevesja

Bakterije v prehranskem dopolnilu morajo biti ustrezno zaščitene, da bodo preživele pot do črevesja, sicer se lahko razgradijo že v stiku z želodčno kislino. Iz tega razloga so kapsule naših probiotikov patentirane (DRCaps®) in ščitijo vsebino pred želodčno kislino, kar zagotovi prenos ugodnih bakterij v črevesje. Poleg tega DRCaps® omogoči, da izdelek shranjujemo na sobni temperaturi.

Sočasna vsebnost prebiotika

Ob izbiri prehranskega dopolnila s probiotiki, ki vsebuje tudi prebiotike, bomo pripomogli k ustvarjanju ugodnega okolja za rast in delovanje zaužitih probiotikov.

Naša izdelka Nordbo LactiKvinna in LactiTotal vsebujeta prehransko vlaknino inulin, ki probiotikom služi kot vir energije, da se ti lahko pritrdijo na črevesno steno, se razmnožujejo, ohranjajo ravnovesje v črevesju in aktivno sodelujejo pri zaščiti sluznice ureogenitalnega trakta. Probiotiki za svojo rast in delovanje namreč potrebujejo vir hranil – prebiotike.

Komu lahko pomaga LactiKvinna?

Izdelek Nordbo LactiKvinna je namenjen splošnemu in ureogenitalnemu zdravju žensk in zato vsebuje 90% laktobacilov. Vsaka kapsula vsebuje kar 50 milijard zagotovljeno živih mlečnokislinskih bakterij iz 11 različnih sevov ter prebiotik inulin in bazični vitamin C, ki pripomore k normalnemu delovanju imunskega sistema.

Probiotični sevi v izdelku Nordbo LactiKvinna niso bili izbrani po naključju, temveč z željo po izboljšanju kakovosti življenja marsikatere ženske. Prav za vsak probiotični sev namreč obstajajo znanstvene študije, ki dokazujejo njegovo sposobnost za izboljšanje sestave črevesne mikrobiote, kot tudi za zmanjšanje pojavnosti vaginalnih vnetij in vnetij mehurja.

Odlična formulacija vsebuje probiotične seve z znanstveno dokazano učinkovitostjo. To so Bifidobacterium animalisLactobacillus (L.) acidophilusL. fermentumL. reuteriL. rhamnosusL. paracasei in L. plantarum, ki so se v kliničnih študijah izkazali za sposobne izboljšanja stanja vaginalne mikrobiote in preprečevanja razrasti patogenov, kar zmanjša možnost za bakterijsko in glivično vaginalno vnetje.

Izjemno učinkovitost pri preprečevanju vnetja mehurja pa imajo bakterije Lactobacillus acidophilusLactobacillus reuteriLactobacillus rhamnosus in Lactobacillus salivarius, ki so del probiotičnega spektra v izdelku Nordbo LactiKvinna.

Komu lahko pomaga LactiTotal?

Izdelek Nordbo LactiTotal je namenjen tako moškim kot ženskam, primeren pa je tudi za otroke, saj je njegov glavni namen podpora normalne prebave, zdravja kože, dobrega počutja in krepitev imunskega sistema. Vsaka kapsula vsebuje kar 50 milijard zagotovljeno živih mlečnokislinskih bakterij iz 12 različnih sevov ter prebiotik inulin in bazični vitamin C, ki pripomore k normalnemu delovanju imunskega sistema.

Dodajanje izdelka LactiTotal sestoji iz kombinacije skrbno izbranih probiotičnih sevov, ki lahko glede na klinične študije pomagajo pri zaprtju (B. lactis, B. animalis, L. casei), skrajšajo trajanje driske po antibiotičnem zdravljenju (bakterije rodu Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus), izboljšajo stanje atopičnega dermatitisa (L. plantarum, L. paracasei, L, salivarius), zmanjšajo napihnjenost in bolečine v trebuhu pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja (B. Lactis, L. acidophilus, L. reuteri) ter zmanjšajo verjetnost za okužbe dihal in njihovo trajanje (bakterije rodu Lactobacillus, Bifidobacterium).