Uporabi kodo VITAMINKLINIK12 za dodatnih -12% v kategoriji SRCE

Pomen zadostnega vnosa Omega-3 maščobnih kislin

Za naraščajoče število nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen tipa 2, revmatične bolezni, bolezni ščitnice in upad kognitivne funkcije, je v neki meri odgovoren tudi neprimeren vnos maščob s prehrano. Za prehrano povprečnega sodobnega človeka je namreč prepogosto značilen prenizek vnos omega-3 maščobnih kislin in sočasno previsok vnos omega-6 maščobnih kislin z rafiniranimi rastlinskimi olji ter previsok vnos nasičenih maščobnih kislin z mastnimi živili živalskega izvora.

Ker se zaužite maščobe vgrajujejo v celične membrane in s tem vplivajo na raven vnetnih procesov v telesu, je nujno potrebno poskrbeti za zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin s prehrano ali s kakovostnim prehranskim dopolnilom, saj le-te v telesu delujejo protivnetno. Med omega-3 maščobne kisline uvrščamo alfa linolensko kislino (ALA), ki se nahaja v lanenih, chia in konopljinih semenih ter orehih, ter eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), s katerima so bogate mastne ribe in morske alge. Ker je pretvorba ALA v EPA v telesu zgolj 5-10%, pretvorba ALA v DHA pa le 1%, je za zdravje optimalno, da se ne zanašamo na omenjeni pretvorbi, temveč vsakodnevno poskrbimo za zadosten vnos EPA in DHA.

Priporočen vnos omega-3 maščobnih kislin

Evropska agencija za varnost hrane pri odraslih priporoča vnos vsaj 250 mg EPA + DHA/dan, saj ta zmanjšuje posameznikovo verjetnost za razvoj srčno-žilnih bolezni, ker prispeva k normalnemu krvnemu tlaku in ravni trigliceridov v krvi. Poleg tega lahko zadosten dnevni vnos omega-3 maščobnih kislin izboljša stanje avtoimunskih obolenj, zmanjša menstrualne bolečine, podpre zdravje možganov in razvoj možganov pri otrocih. Izkazalo se je celo, da lahko dodajanje 120–500 mg EPA + DHA/dan, zmanjša simptome motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) pri otrocih s to diagnozo.

Nosečnice morajo poleg 250 mg EPA + DHA/dan zaužiti še dodatnih 200 mg DHA/dan, saj ta prispeva k normalnemu razvoju vida in možganov pri nerojenem otroku. Prav nasprotno pa je prenizek vnos omega-3 maščobnih kislin pri nosečnicah povezan z večjo verjetnostjo za prezgodnji porod in negativnim vplivom na kognitivne in vedenjske funkcije pri otroku po rojstvu.

Viri omega-3 maščobnih kislin

Kot že omenjeno so edini prehranski viri EPA in DHA mastne ribe in morske alge. V praksi je edini način za zadosten vnos EPA in DHA s prehrano uživanje 2 porcij manjših, mastnih rib na teden. Večina Slovencev ne dosega priporočila glede uživanja rib. Najboljša rešitev v tem primeru je uživanje kakovostnega prehranskega dopolnila z neoporečnim ribjim oljem. S takšnim izdelkom poskrbimo za zadosten vnos za zdravje nujno potrebnih EPA in DHA ter hkrati celo zmanjšamo vnos težkih kovin in mikroplastike, s katero so žal vedno bolj onesnažene ulovljene ribe. Na onesnaževala v ribah so še posebej občutljive nosečnice oziroma njihov plod, zato naj se nosečnice izogibajo uživanju večjih morskih rib (npr. tuna), saj te vsebujejo višje količine težkih kovin, in za zadosten vnos EPA in DHA poskrbijo z uživanjem manjših morskih rib (npr. sardine, losos, skuša) ter z dodajanjem kakovostnega ribjega olja.

Izbor kakovostnega prehranskega dopolnila z ribjim oljem

Na trgovskih policah in na spletu zasledimo številna prehranska dopolnila z ribjim oljem, zato je nujno vedeti, na kaj je treba biti pozoren, da ne izgubljamo denarja na nekakovostnih, celo zdravju škodljivih izdelkih.

1. Dokazana vsebnost EPA, DHA ter vsebnost toksičnih snovi pod dovoljeno mejo

Zaupanja vredni proizvajalci prehranskih dopolnil z ribjim oljem poskrbijo za redno testiranje svojih izdelkov v neodvisnem laboratoriju. Le tako je proizvajalec lahko prepričan, da je njegov izdelek varen in koristen za zdravje ljudi. Zavedati se je treba, da veliko proizvajalcev tudi zavaja s trditvami glede čistosti olja, za kar nimajo opravljene nobene analize. Posledično ljudje še vedno kupujejo nekakovostna prehranska dopolnila z ribjim oljem s previsoko, nedovoljeno vsebnostjo oksidiranih (”žarkih”) maščobnih kislin, toksinov in težkih kovin, ki zdravju naredijo več škode kot koristi.

NORDBO Omega-3 se lahko pohvali z odličnimi rezultati neodvisnih laboratorijskih analiz ribjega olja, kar ni presenetljivo, saj se za njegovo pridobivanje uporabljajo zgolj neoporečne in izjemno sveže ribe. Vsaka serija NORDBO omega-3 olja je pod strogim nadzorom ter je redno predmet analiz predpisanih za ribje olje.

2. Znano poreklo rib

Veliko proizvajalcev prehranskih dopolnil z ribjim oljem prikriva poreklo rib uporabljenih za pridobivanje olja. Prav tako pogosto navajajo zavajujoče trditve v smislu »iz norveškega ribjega olja«, kar pa nič ne pove o tem, kje natančno so bile te ribe ulovljene in v kakšnih (onesnaženih) vodah so živele. Na vsebnost onesnaževal v ribah namreč vpliva mesto ulova oziroma stanje v ribogojnici.

Postrvi uporabljene za proizvodnjo NORDBO Omega-3 živijo v čistih in neonesnaženih danskih ribnikih, kjer so hranjene izključno z naravno krmo brez uporabe antibiotikov. Voda v ribnikih je pod stalnim nadzorom, kar ohranja neoporečno okolje za gojenje zdravih rib. Iz tega razloga je vsebnost težkih kovin in organskih onesnaževal (npr. PCB, dioksini, furani) v vodi in posledično v ribah skoraj ničelna oziroma nezaznavna. Vse to potrjuje in jamči tudi ASC certifikat, o katerem si lahko več preberete nižje spodaj.

3. Certifikat IFOS ni nujen

Zagotovo ste že slišali, da naj bi bili kakovostni izdelki z ribjim oljem samo tisti, ki imajo certifikat IFOS, katerega (proti plačilu) podeljuje kanadsko podjetje Nutrasource. Temu ni tako, saj vsi proizvajalci niso zanj pripravljeni plačati, samo zato, da bi dokazali kakovost. IFOS certifikata torej ne pridobijo vsa tista omega-3 prehranska dopolnila, ki ustrezajo IFOS kriterijem, temveč samo tista, ki tem kriterijem ustrezajo in za ta certifikat tudi plačajo. Ko preverjate kakovost omega 3 izdelka, poskrbite, da od proizvajalca brez certifikata IFOS dobite informacije o rezultatih neodvisne laboratorijske analize ribjega olja. Trditve »ne vsebuje živega srebra in težkih kovin« preprosto ni dovolj in je lahko navadna laž ali zavajanje.

Ribje olje v izdelkih NORDBO Omega-3 je deležno rednih nadzorov kakovosti v neodvisnih laboratorijih Eurofins. Gre za vodilno mednarodno mrežo laboratorijev na področju testiranja živil, kmetijskih, farmacevtskih in kozmetičnih izdelkov ter raziskav na področju agroznanosti.

Ribje olje je analizirano za enake parametre, kot če bi ga analizirali za certifikat IFOS.

4. Stopnja oksidacije – TOTOX

Oznaka TOTOX predstavlja vrednost stopnje oksidacije maščobnih kislin v posameznem olju in je eden glavnih pokazateljev kakovosti in svežine izdelka. Prvi znak oksidacije (»žarkost«) je okus in/ali vonj po ribah ter neprijetno spahovanje po uživanju. Oksidacija je kemijski proces, v katerem nastajajo prosti radikali in aldehidi, ki lahko povzročajo vnetja v telesu in izničijo pozitivni učinek EPA in DHA. Povedano bolj preprosto: če uživamo omega-3 z visoko TOTOX vrednostjo, pomeni, da uživamo nekakovosten izdelek, s katerim lahko svojemu zdravju kvečjemu škodujemo. Samo nizka TOTOX vrednost je merilo kakovosti in svežine ter prispeva k ohranjanju zdravja, deluje brez škodljivih stranskih učinkov in ohranja na deklaraciji zapisano vsebnost EPA in DHA.

Leta 2010 je Evropska Agencija za varno hrano (EFSA) opozorila na stopnjo oksidacije v omega- 3 izdelkih. Veliko omega-3 dopolnil na trgu ima TOTOX vrednost neznano ali previsoko. Do sedaj opravljene znanstvene raziskave po svetu so pokazale, da povprečno vsaj 20% prehranskih dopolnil z ribjim oljem na trgu presega zgornje varne meje produktov oksidacije maščobnih kislin.

Analiza ribjega olja, ki je v uporabi v NORDBO Omega-3 izdelkih, je pokazala, da je le-to nadpovprečno kakovostno, neoporečno in izjemno sveže. Povprečna TOTOX vrednost za izdelke NORDBO omega-3 znaša 5,5 (vrednosti variirajo od 2,9 do 7,9). Za primerjavo je treba izpostaviti, da je GOED (globalna agencija za EPA in DHA, ki določa standarde za proizvajalce omega 3) za zgornjo dovoljeno varno mejo postavila TOTOX ≤26. Zgornja sprejemljiva meja za certifikat IFOS* pa znaša TOTOX ≤19,5.

Načeloma TOTOX vrednosti pod 20 veljajo za dobre, pod 10 pa kažejo, da je ribje olje res sveže in relativno brez oksidiranih maščob. Kot taki so NORDBO Omega-3 izdelki res nadpovprečne kakovosti tudi v primerjavi z izdelki z IFOS certifikatom, ki se postavljajo za najstrožje merilo kakovosti.

*Velja izpostaviti, da certifikat IFOS 5 zvezdic ne pomeni, da je TOTOX vrednost izdelka 5, temveč zgolj da omega-3 prehransko dopolnilo vsebuje navedeno količino EPA in DHA ter ne presega zgornje meje za toksine in raven oksidacije v nobeni kategoriji.

Na obeh grafih lahko vidimo primerjavo vrednosti med NORDBO Omega-3, dovoljenimi vrednostmi IFOS certifikata ter dovoljenimi vrednostmi v industriji ribjega olja. Nordbo Omega-3 ima vse vrednosti bistveno pod mejnimi vrednostmi, določenimi s standardi mednarodnih organizacij za kakovost in čistost omega-3 prehranskih dopolnil. In ne le to, NORDBO omega-3 ima tudi nižje vrednosti od vrednosti, ki so pogoj za pridobitev IFOS certifikata.

5. Značilnosti ribjega olja

Za optimalno absorbcijo EPA in DHA po zaužitju je izjemno pomembno, da izberete izdelek, ki je obliki naravnih trigliceridov oz. fosfolipidov in zagotavlja 100% absorpcijo. Večina omega-3 prehranskih dopolnil vsebuje koncentrat ribjega olja v obliki etil-estrov, kar ni naravna oblika in je posledično absorpcija EPA in DHA v telesu temu primerno slabša.

NORDBO Omega-3 izdelke od večine izdelkov na trgu loči tudi dejstvo, da ne vsebuje koncentrata ribjega olja, temveč je njegova maščobnokislinska sestava popolnoma enaka tisti v sveže ulovljenih ribah. Iz tega razloga poleg omega-3 maščobnih kislin vsebuje tudi za zdravje pomembne omega 6, 7, 9 in 11, ki prihajajo neposredno iz rib. Uživanje ribjega olja NORDBO je tako zares enako uživanju svežih rib.

6. Cena

Pri izboru prehranskih dopolnil z ribjim oljem si ne delate usluge, če iščete najcenejši izdelek, brez da bi se prepričali o njegovi kakovosti. Zanimati vas mora, koliko EPA in DHA vsebuje 1 kapsula oziroma žlička izdelka ter za koliko časa bo izdelek ob priporočenem dnevnem odmerku zadoščal. Vendar to še ni dovolj; pred nakupom morate biti prepričani, da kupujete izdelek z neoporečnim, neoksidiranim ribjim oljem, sicer boste za nakup nekakovostnih izdelkov plačali tudi z zdravjem, ne le z denarjem. Ne pustite se zavajati lažnim trditvam, ki niso podprte z nobeno analizo ali certifikatom.

Dnevni odmerek Nordbo Omega-3 kapsul (2 kapsuli/dan) vsebuje 300 mg EPA + DHA in ob uživanju dveh kapsul dnevno zadošča za 60 dni. Dnevni odmerek Omega-3 olja (1 čajna žlička/dan) pa vsebuje 450 mg EPA + DHA in ob uživanju 1 žličke dnevno zadostuje za približno 50 dni. Majhna investicija za zdravje in preverjeno visoko kakovost ribjega olja.

Ostale prednosti nordbo omega-3

1. Certifikat ASC

NORDBO omega-3 olje je prvo ribje olje na svetu z ASC certifikatom, ki zagotavlja, da so bile ribe vzgojene na trajnosten in okolju, živalim ter ljudem prijazen način. Za ASC certifikat veljajo stroge zahteve, ki med drugim opredeljujejo kakovost krme rib, prepoved uporabe antibiotikov, kakovost vode, v kateri ribe živijo, in sledljivost rib do ribogojnice. Poleg tega je za ribje olje s certifikatom ASC zagotovljena popolna sledljivost surovin za maksimalno zagotavljanje varnosti potrošnika.

2. Edinstven in trajnosten proizvodni proces za zagotavljanje svežine 

Po industrijskih standardih traja pridelava ribjega olja 6 do 12 mesecev od časa, ko so ribe ujete (pogosto na obali Južne Amerike). NORDBO Omega-3 je izdelan v treh do štirih urah, saj proizvodnja ribjega olja poteka po hitrem postopku le 50 km stran od ribogojnice. S tem pridobijo sveže ribje olje, ki ga ni potrebno dodatno kemijsko obdelati.

Ribje olje v NORDBO Omega-3 je pridobljeno na trajnosten, okolju prijazen način, saj ga iztisnejo iz delov svežih rib, ki se sicer ne bi uporabili za prehrano. S tem NORDBO prispeva k zmanjšanju odpadne hrane in previsoke porabe rib brez žrtvovanja odlične kakovosti ribjega olja.

PRIMERJAVA PROIZVODNEGA PROCESA MED NORDBO OMEGA-3 IN VEČINO DRUGIH PROIZVAJALCEV

3. Oblika in okus

NORDBO Omega-3 kapsule so brez vonja, manjše velikosti in primerne tudi za tiste, ki imajo težave s požiranjem večjih kapsul. Za razliko od nekaterih kapsul omega-3, ki imajo ovoj kapsule izdelan iz goveje želatine, so NORDBO kapsule iz ribje želatine, prav tako z ASC certifikatom.

NORDBO Omega-3 olje je brez okusa, z dodano naravno aromo limone, zaradi svežine in čistosti pa ne povzroča neprijetnega spahovanja po ribah, kar je pomislek pri mnogih uporabnikih. Prednost olja je tudi ta, da je zaradi enostavnega uživanja in odmerjanja primerno tudi za otroke od 1 leta starosti dalje.

Če potrebujete pomoč pri izbiri optimalnih prehranskih dopolnil za vas, nam lahko pišite na [email protected]

LANA TRAMPUŠ,
mag. inž. prehrane
Nutricionistka