POSEBNI POPUSTI % s kodo AKTIVNI12 v kategoriji “šport”

Povečajte zaščito pred UV sevanjem

Naše razpoloženje se bistveno izboljša v sončnih, poletnih dneh, saj ima sončna svetloba številne pozitivne učinke na telo, kot so povečan dotok kisika do celic, omogočanje normalnega delovanja presnove in imunskega sistema ter sinteze vitamina D v koži. Poleg tega sončna svetloba pripomore k usklajevanju hormonskega sistema z dnevno-nočnim ritmom (tj. cirkadiani ritem), zaradi česar se čez dan boljše počutimo in zvečer lažje zaspimo.

Vendar ima pretirano izpostavljanje UV sevanju, katere vir je predvsem sončna svetloba, negativne učinke na zdravje in izgled naše kože. Povzroča prehitro staranje kože in je glavni dejavnik pri nastanku kožnega raka.

Kaj je UV sevanje?

Ultravijolično (UV) sevanje je elektromagnetno sevanje, ki ga poleg toplote oddaja sonce. Vir UV sevanja so tudi solariji. UV sevanja ne vidimo s prostim očesom, opazimo le posledice njegovega delovanja na koži. Sončno UV sevanje je najmočnejše med 12. in 15. uro, ko se pojavi skoraj 50% celotnega dnevnega UV sevanja. Vendar del UV sevanje vpliva na našo kožo tudi v oblačnih, zimskih dneh ter prehaja steklene površine. Naša koža je izpostavljena še večji količini UV žarkov, če se nahajamo blizu površin, ki odbijajo UV žarke, kot sta voda in sneg.

Vrste UV žarkov

Obstajajo tri vrste UV žarkov:

UVA

UVA žarki predstavljajo približno 95% UV sevanja, ki doseže zemljo. UVA žarki ne povzročajo sončnih opeklin, temveč prodrejo globoko v kožo, kjer spodbudijo nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo celice. Fotopoškodbe, kot so prezgodnje staranje kože (gube) in pigmentni madeži, so pokažejo po več letih izpostavljenosti UVA žarkom. Količina UVA žarkov je visoka skozi celo leto, poleg tega so UVA žarki sposobni prehajati steklene površine.

UVB

UVB žarki predstavljajo približno 5% UV sevanja, ki doseže zemljo. To sevanje je močnejše od UVA žarkov, vendar moč UVB žarkov nekoliko zmanjšajo oblaki na nebu. Posledici pretirane izpostavljenosti kože UVB žarkom sta nastanek sončnih opeklin in kožni rak.

UVC

UVC žarki nikoli ne dosežejo zemeljske površine, saj jih absorbira ozonska plast.

Vrste kože in posledice UV sevanja

Različni tipi kože se različno odzivajo na izpostavljenost sončni svetlobi. Ljudje s svetlo kožo in rdečimi pigmenti imajo največje tveganje za sončne opekline in nastanek kožnega raka, vendar to ne pomeni, da so ljudje s temnejšo kožo odporni na negativne posledice dolgoletne izpostavljenosti sončni svetlobi. Vse vrste kože je potrebno zaščititi pred pretirano izpostavljenostjo UV sevanju, ki povzroča spremembe celic, nastanek pigmentnih madežev in prezgodnje staranje. K izboljšanemu odzivu kože na UV sevanje lahko pripomoremo z redno uporabo kreme z zaščitnim faktorjem in vnosom nekaterih fitohranil.

Pomagajte koži z betakarotenom in izvlečkom soka rdeče pomaranče

NORDBO Double Sun je prehransko dopolnilo za povečanje odpornosti kože na UV sevanje, ki združuje betakaroten iz zelenih mikroalg in izvleček soka rdeče sicilijanske pomaranče Red Orange Complex ™.

Del betakarotena se v telesu pretvori v vitamin A, presežek pa se skladišči v podkožju maščobe, kjer skupaj z Red Orange Complex ™ prispeva k povečani zaščiti kože pred UV sevanjem z antioksidativnim delovanjem.

Več o Double Sun si preberite tukaj.